5 ideeën voor de laatste schooldag op de basisschool

Voor je het weet is de laatste schooldag van het jaar alweer aangebroken en voor de leerlingen van groep 8 zelfs de allerlaatste dag op de basisschool. Van deze dag moet iets bijzonders gemaakt worden, om een mooie herinnering mee te nemen in de zomervakantie.

1 Een spel in ieder klaslokaal

Wat vroeger altijd al een favoriet was, maar tegenwoordig nog steeds, is in ieder klaslokaal een spel neerleggen. Dit kunnen spellen zijn als twister, het commando spel, memorie of zelfs levend memorie. Ook een optie is om de kinderen van tevoren te vragen welke spellen zij graag in de lokalen zien en de meest gekozen spellen daarvan in de lokalen neer te leggen. Het mooie aan dit idee is dat de kinderen zelf in elk klaslokaal kunnen lopen, waardoor ze niet vastzitten aan één spel. Op deze manier kunnen de kinderen elke leraar nog zien voordat de zomervakantie aanbreekt en voor de leerlingen van groep 8 de tijd begint om naar de middelbare school te gaan. 

2 Apenkooien

Dit idee is niet meer weg te slaan bij de kinderen op de basisschool. Bij elke gymles hopen de kinderen op apenkooien. Dit is daarom dan ook een goed en leuk idee om te doen voordat de zomervakantie aanbreekt. De kinderen kunnen de hele dag klimmen, klauteren en zwaaien, waardoor ze vermoeid, maar zeer voldaan, naar huis gaan en een leuke herinnering hebben.

3 Samen ontbijten

Wat voornamelijk veel wordt gedaan rond de feestdagen, maar ook een leuk idee is tijdens de laatste schooldag, is gezamenlijk ontbijten. De kinderen beginnen dan rond 9 uur en dan zal er gezamenlijk met de hele klas ontbeten worden. Eventueel kunnen de ouders gevraagd worden of zij allemaal een lekkernijtje willen maken voor bij het ontbijt.

4 Speelgoed dag

Wat vaak op basisscholen nog wordt gedaan is de speelgoed dag op de vrijdag voor de vakanties. Dit kan ook gedaan worden op de laatste dag voor de zomervakantie. Ieder kind mag zijn of haar eigen speelgoed meenemen en dan kunnen zij onderling met elkaars speelgoed spelen. Tegenwoordig zijn er veel spelcomputers, zoals de Nintendo Switch, wat ook meegebracht kan worden naar school. Als meer kinderen een Nintendo Switch hebben kunnen zij samen een spel op de Nintendo Switch spelen. 

5 Het jaar aftellen

Net als wat er altijd gebeurt met oud en nieuw, kan de laatste schooldag ook gebruikt worden voor het aftellen naar het nieuwe jaar. Vooral voor kinderen in de lagere schoolklassen is dit leuk, maar ook leerzaam. Zij hebben op school veel getallen geleerd, dus kan er afgeteld worden vanaf 50 of zelfs 100, in plaats van 10 tot 0.