Tijdens het HBO naar het buitenland

Tijdens je studie op het HBO heb je de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan. Er zijn verschillende periodes waarin jij naar het buitenland kan. Deze periodes zijn: je meeloopstage, je minor en je afstudeerstage. In dit artikel worden deze drie opties behandeld. 

Naar het buitenland voor je meeloopstage

Je meeloopstage doen in het buitenland is een uitdaging waar je zeker geen spijt van gaat krijgen. Tijdens je meeloopstage verbeter jij je taalvaardigheden (heel vaak is dit Engels, omdat deze taal door vrijwel iedereen gesproken wordt) en woon je in een huis samen met andere studenten. Je leert dus op jezelf wonen en laat op je CV zien dat je zelfstandig bent en uitdaging aan durft te gaan. Op de werkvloer spreek jij Engels, maar ook het onderzoek wat jij naast de stage moet uitvoeren zal in het Engels geschreven moeten worden. Dit is omdat het onderzoek ook naar het bedrijf gestuurd wordt, dus deze wel in een taal geschreven moet zijn die voor alle partijen te begrijpen is. 

Naar het buitenland voor je minor

Je minor is, zoals je waarschijnlijk wel weet, een semester in de opleiding wat afwijkt van je overige 3,5 jaar (je major). In deze minor kun jij een specialisatie doen in Nederland op je eigen hogeschool, kun je een pre-master doen voor als je na je Bachelor een Master studie wilt doen op de universiteit. Naast deze opties kun je ook naar het buitenland voor je minor. Vanuit je hogeschool kun je naar verschillende colleges en universiteiten over de hele wereld, vanwege samenwerkingscontracten die deze partners onderling hebben. Vanuit de school in het buitenland komt er een student naar Nederland en jij kunt dan naar het buitenland. Voor je minor in het buitenland heb je nog verschillende opties. Je kunt een standaard minor doen in het buitenland met al van tevoren vastgestelde vakken of je kunt een eigen vakkenpakket samenstellen bij de universiteit naar keuze. De bedoeling van de minor is dat deze voor minstens 60% afwijkt van je major, dus je kunt wel een deel van de vakken die je al hebt gehad nog volgen.

Naar het buitenland voor je afstudeerstage

In de meeste gevallen is een afstudeerstage geen stage in de zin van meewerken, maar het uitvoeren van een onderzoek gedurende het semester. Bij sommige opleidingen wordt er nog wel degelijk meegewerkt in het bedrijf, al is het maar voor een paar dagen per week. Het onderzoek doen in het buitenland is dus een hele uitdaging, maar zeker één om nooit te vergeten. In het buitenland werken de bedrijven in andere markten en omgevingen dan wij in Nederland gewend zijn, dus is het uitvoeren van een onderzoek een goed idee om je curriculum uit te breiden. Daarnaast geeft ook dit weer een pluspunt voor op je CV, want een afstudeerstage in het buitenland geeft aan dat jij niet bang bent voor de meest bijzondere uitdagingen.