De opties na het volgen van een MBO niveau 3 opleiding

Ben je op zoek naar een geschikte vakopleiding om later in aanmerking te komen voor een baan waarbij je zelfstandig je werkzaamheden kunt uitvoeren? Dan is een MBO niveau 3 opleiding zeker wat voor jou. Het mooie van deze opleiding is dat je breed wordt opgeleid zodat je verschillende kanten op kunt na het behalen van je diploma. Een goede reden om je eens te verdiepen in de veelzijdige mogelijkheden die je hebt na het volgen van een MBO niveau 3 opleiding.

Wat is het verschil tussen een MBO niveau 2 en een MBO niveau 3 opleiding?

Veel studenten vragen zich af wat het verschil is tussen een MBO niveau 2 en een MBO niveau 3 opleiding. Dat er sprake is van een verschil in moeilijkheidsgraad geven de cijfers wel aan maar wat kun je na het volgen van een MBO niveau 3 opleiding wat bij een MBO diploma op het tweede niveau (nog) niet tot de mogelijkheden behoort? Het grote verschil tussen de twee genoemde opleidingen is dat MBO Niveau 3 een vakopleiding is en een MBO niveau 2 een basisberoepsopleiding is. Dit betekent in de praktijk dat je na het volgen van een MBO Niveau 3 opleiding zelfstandig aan het werk kunt gaan. Bij MBO opleidingen op niveau 2 word je klaargestoomd voor hetzelfde soort beroep maar deze opleidingen leiden je op tot assistent. 

De veelzijdige mogelijkheden met een MBO niveau 3 diploma op zak

Zoals aangegeven heb je veelzijdige mogelijkheden met een MBO niveau 3 diploma op zak. Je kunt een baan zoeken op het gebied van administratie, HR, logistiek, marketing of financiën. Daarnaast biedt een opleidingsinstituut als Cosmo MBO niveau 3 opleidingen aan op gebied van toerisme, recreatie, entertainment en evenementen. Je kunt dus letterlijk alle kanten op met deze opleiding!

Hoe ziet een MBO Niveau 3 opleiding eruit?

Een MBO Niveau 3 opleiding vormt de perfecte combinatie tussen leren op school en ervaring opdoen in de praktijk. Iedere onderwijsinstelling geeft hier een eigen invulling aan. Als je bijvoorbeeld kiest voor een opleiding van Cosmo word je in twee jaar klaargestoomd voor het werkveld. Bij andere onderwijsinstellingen worden MBO niveau 3 opleidingen van drie jaar aangeboden. Gedurende de opleiding loop je meerdere stageperiodes bij aansprekende bedrijven die op lokaal en internationaal niveau actief zijn. Daarnaast krijg je les van docenten die actief zijn (geweest) binnen de branche en je vanuit deze ervaring iets extra’s mee kunnen geven. Een goede onderwijsinstelling draagt zorg voor een goede begeleiding op persoonlijk niveau. Op deze manier heb je de perfecte voorbereiding om zelfstandig te kunnen functioneren in het arbeidsleven en hierbij het beste uit jezelf te halen.