3 tips voor het succesvol afronden van je scriptie

Moet je binnenkort een scriptie schrijven? Gefeliciteerd! Dan is het einde van je studie (eindelijk) in zicht. Het is waarschijnlijk geen verrassing als we zeggen dat veel studenten stress ervaren tijdens het schrijven van een scriptie. Opeens moet je een interessant onderwerp kiezen, onderzoek doen en bronnen zoeken. We snappen heel goed dat dit nogal overweldigend kan zijn, maar onthoud: een goede voorbereiding is het halve werk. Hieronder delen we een aantal handige tips, zodat jij straks je scriptie met succes kunt inleveren.

Waar moet je beginnen?

Veel studenten struggelen met de start van hun scriptie en dat is helemaal niet zo gek. Je staat er namelijk voor het eerst helemaal alleen voor. Allereerst is het belangrijk dat je een interessant onderwerp kiest. Doe inspiratie op en lees een aantal scripties van oud-studenten. Blijf het liefst dicht bij jezelf en kies voor een onderwerp dat jij echt interessant vindt; je zit namelijk wel een lange periode met het onderwerp opgescheept. Hierna kun je op zoek gaan naar geschikte literatuur en stel je een probleemstelling, centrale vraag en onderzoeksvragen op. De beginfase wordt in de meeste gevallen afgesloten met het schrijven van een afstudeervoorstel die wordt nagekeken door je begeleider(s).

Durf om hulp te vragen

Veel studenten ervaren problemen tijdens het schrijven van een scriptie. Begeleiders hebben het vaak druk met andere afstudeerprojecten en kunnen jouw vragen niet altijd beantwoorden. Wees vooral niet bang om hulp van anderen te vragen. Sommige mensen zien dit als falen, maar dit is helemaal niet het geval. Wist je dat externe scriptiebegeleiding steeds populairder wordt in Nederland? Speciale begeleiders kunnen gerichte vragen beantwoorden en je gedurende het proces begeleiden. Daarnaast zijn veel scriptiebegeleiders gespecialiseerd in het begeleiden van studenten met faalangst, adhd, autisme, perfectionisme en een ziekte of beperking. Bij Studielab betaal je een eerlijk uurtarief zonder administratiekosten en krijg je altijd professionele begeleiding.

Scriptie afronden

Ben je bijna klaar met je scriptie, maar twijfel je of het wel goed genoeg is? In de afrondende fase kijk je vooral naar de vorm van de scriptie. Je schrijft een voorwoord, samenvatting en gaat alle hoofdstukken nog een keer bij langs. Controleer alles goed op spelfouten en laat iemand in je omgeving het verslag lezen. Het is namelijk belangrijk dat iedereen jouw verhaal snapt, ook als zij geen verstand hebben van het onderwerp. Let op: zorg altijd voor een nette lay-out, een kloppende inhoudsopgave en correcte spelling.