De verschillende niveaus in het middelbaar beroepsonderwijs

Op het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) zijn vier verschillende niveaus aanwezig, namelijk niveau 1, 2, 3 en 4. Deze niveaus hebben ook allemaal een verschillende opleidingsduur. In dit artikel vind je meer informatie over de verschillende niveaus en duur van de opleidingen van het MBO. 

Niveau 1

Niveau 1 op het MBO wordt de entreeopleiding genoemd. Deze opleiding is bedoeld voor mensen die geen diploma hebben gehaald van het middelbaar onderwijs. Dit niveau is ter voorbereiding op de arbeidsmarkt. Je leert er hoe het is om te werken met collega’s en om afspraken te maken. Voor een MBO niveau 1 opleiding moet je minimaal 16 jaar zijn. Ook mag je geen diploma hebben. Heb je wel een diploma, dan moet je minimaal MBO niveau 2 doen. Een MBO niveau 1 opleiding leidt studenten op tot assistent voor allerlei sectoren. In welke sector je aan het werk gaat na de opleiding ligt aan het profiel wat je kiest tijdens de opleiding. De opleiding duurt 1 jaar. 

Niveau 2

Niveau 2 op het MBO wordt de basisberoepsopleiding genoemd. Dit niveau duurt 1 tot 2 jaar, afhankelijk van een aantal zaken, waaronder je vooropleiding. Deze opleiding leidt studenten op voor uitvoerende werkzaamheden. Denk hierbij aan kapper of monteur. Er zijn twee verschillende basisberoepsopleidingen, namelijk beroepsbegeleidende leerweg en beroepsopleidende leerweg. Bij een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) werk je vanaf het begin van de opleiding mee in het vakgebied van de opleiding. Het gaat hier om drie à vier dagen per week. Hiervoor wordt vaak door de student zelf gesolliciteerd naar een bedrijf die de student wil begeleiden. Bij een beroepsopleidende leerweg (BOL) werk je niet vanaf het begin mee in het vakgebied, maar ga je vijf dagen per week naar school. Wel loop je een aantal keer stage gedurende de periode dat je de opleiding volgt.

Niveau 3

Niveau 3 op het MBO wordt de vakopleiding genoemd. Tijdens deze opleiding van 2 tot 3 jaar leer je als student zelfstandig werken. Ook bij dit niveau zijn er beroepsopleidende leerweg opleidingen en beroepsbegeleidende leerweg opleidingen. Sommige opleidingen geven studenten de keuze om te bepalen welke leerweg zij willen volgen, maar bij de meeste opleidingen staat het vast welke leerweg het is. Het verschil tussen niveau 2 en 3 is dat je bij niveau 2 wordt opgeleid tot assistent, maar bij niveau 3 wordt opgeleid tot zelfstandig medewerker. 

Niveau 4

Niveau 4 op het MBO wordt de middenkaderopleiding genoemd. Deze opleiding duurt normaal gesproken 3 jaar, maar voor sommige opleidingen is dat 4 jaar. Op deze opleiding leer je volledig zelfstandig werken zodat je na je opleiding specialistisch werk kan uitvoeren. Naast de reguliere niveau 4 opleiding is er ook nog een specialistenopleiding. Deze opleiding is voor mensen die een niveau 3 MBO diploma hebben behaald, maar nog verder willen studeren. Dit kan dan door middel van een MBO 4 specialistenopleiding. Deze duurt dan nog 1 jaar.