Welke profielkeuze voor bovenbouw Havo of VWO?

Ga jij volgend schooljaar naar de vierde klas van het voortgezet onderwijs en moet jij een profielkeuze maken voor een van de vier profielen? Dan kun jij hier de informatie vinden om een goede keuze te maken. In dit artikel vind je de vier profielen en wat deze inhouden. 

Cultuur en Maatschappij (C&M)

Cultuur en Maatschappij is een profiel wat heel breed is. Bij dit profiel horen verschillende onderdelen, zoals talen & communicatie, maatschappelijke vakken, geschiedenis en kunst. Een van de redenen waarom dit profiel wordt gekozen is vaak ook omdat wiskunde geen verplicht vak is bij dit profiel. Het wordt wel aangeboden als keuzevak, maar als jij moeite hebt met wiskunde en het vak liever laat vallen is C&M dus een goede keuze voor jou. Let er echter wel op dat er veel studiekeuzes wegvallen bij het niet volgen van wiskunde. Denk hierbij aan studies als werktuigbouwkunde, elektrotechniek en commerciƫle economie. Ook verloskunde valt af wanneer je geen wiskunde in het profiel hebt zitten.

Economie en Maatschappij (E&M)

Het profiel Economie en Maatschappij is een verstandige keuze wanneer jij een studie wilt doen met betrekking tot de economie of politiek. De verplichte vakken voor dit profiel zijn Nederlands, wiskunde, economie en Engels. Daarnaast kan er nog gekozen worden uit een aantal vakken, waaronder management en organisatie, maatschappijleer, geschiedenis en een moderne vreemde taal. Ben jij goed in wiskunde, economie en maatschappelijke vakken, dan is dit een goed profiel voor jou. Een voorbeeld van vervolgopleidingen die hiermee gevolgd kunnen worden zijn: international business law, bedrijfseconomie, criminologie en accountancy. 

Natuur en Gezondheid (N&G) 

Wil jij je opties zo groot mogelijk houden en vind jij de verplichte vakken van Natuur en Gezondheid leuk? Dan is dit profiel een goede keuze voor jou. De verplichte vakken van Natuur en Gezondheid zijn biologie, wiskunde A of B, scheikunde, Nederlands en Engels. Als keuzevak kun je bijvoorbeeld kiezen uit natuurkunde, aardrijkskunde of economie. Wanneer jij natuurkunde niet als keuzevak neemt vervallen er een aantal studies, dus houd hier rekening mee. Wanneer jij natuurkunde wel neemt, zijn studies als: geneeskunde, sportkunde, mondzorgkunde en biotechnologie een optie. Mocht jij in plaats van natuurkunde gaan voor economie, dan vervallen deze studies, maar kun je weer kiezen uit een deel van de studies van E&M. Wanneer jij geen geschiedenis of maatschappelijke vakken wilt volgen, maar wel een studie wilt doen in de richting van economie, is dit een goede profielkeuze.

Natuur en Techniek (N&T)

Ben jij een echte techneut en vind jij vakken als wiskunde en techniek leuk? Dan is deze profielkeuze echt iets voor jou. De verplichte vakken bij dit profiel zijn: wiskunde B, natuurkunde, scheikunde, Nederlands en Engels. Naast deze vakken kun jij nog kiezen uit vakken als biologie, economie en informatica. Bij deze profielkeuze horen studies als werktuigbouwkunde, luchtvaarttechnologie en bouwkunde, echte technische studies dus. Mochten moderne vreemde talen, cultuurvakken en maatschappelijke vakken je niet interesseren, is dit profiel een goede optie.