Eerste keer peuterspeelzaal? Gebruik deze checklist!

Wanneer je ervoor kiest om je kind naar de kinderopvang te doen, gaat het meestal niet naar de peuterspeelzaal. Maar wanneer je kind wel naar de peuterspeelzaal gaat, dan is het fijn om te weten waar je aan moet denken. 

Tas met naam

Je kind moet spullen meenemen naar de peuterspeelzaal. Een tasje is dus erg handig! Alle kinderen willen natuurlijk hun favorieten Disney-figuur mee. Een tas met naam is dus ook heel verstandig. Zo herkent je kind zijn eigen tas meteen als de naam er goed op staat. Wil je kind nu echt Elsa of Paw-patrol op de tas hebben staan, kies dan voor een plaatje met een naam erbij.

Extra kleding

Op de peuterspeelzaal gaat je kind heerlijk spelen en van spelen word je vies. Kleien, verven het hoort er allemaal bij. Ook kan het gebeuren dat je kind een natte broek krijgt bij het vergeten naar de wc te gaan. Geef daarom een extra setje kleren mee, zodat ze altijd iets anders aan kunnen krijgen als dit nodig is.

Luiers en billendoekjes

Als je kind nog niet zindelijk is, dan is het wel fijn om luiers en doekjes mee te geven. Zo kunnen de leidsters je kind gewoon verschonen indien dit nodig is.

Bakje met fruit of groente

Meestal is het zo dat jij je kind een bakje met fruit mee mag geven. Kies er dan voor om iets mee te geven wat makkelijk te eten is en wat je kind lekker vindt. Denk er wel bij na dat het meeste fruit gesneden moet worden. Druifjes moeten een keer doormidden en cherrytomaten ook. Wil je kind een appel mee? Ook dan is het fijn om deze te snijden. Wist je trouwens dat appel met een klein beetje kaneel extra lekker is voor ze?

Drinken

Wanneer ze gaan eten, drinken ze uiteraard ook. Op sommige peuterspeelzalen mogen de kinderen water mee, maar op andere mag het ook sap of iets anders zijn. Bespreek met de peuterspeelzaal van je kind, welke regel hun hanteren.  

Andere tips!

Neem kort en krachtig afscheid van je kind. Sommige kinderen vinden het erg moeilijk als je weggaat en hun moeten blijven. Wanneer je elke keer op dezelfde manier gedag zegt zou je zien dat het een stuk makkelijker wordt.

Ook is het verstandig om je kind al wat vaker te laten spelen met andere kindjes. Op de peuterspeelzaal moeten ze natuurlijk samen spelen en samen delen. Voor het ene kind is dit enorm simpel omdat ze dit al hebben geleerd op de kinderopvang. Voor het andere kind is dit heel moeilijk. Uiteindelijk gaan ze dit ook gewoon leren!