Wanneer regel je de kinderopvang? Voorkom lange wachtlijsten!

De opvang van je kind of kinderen moet je op tijd zien te regelen, want in veel gevallen zijn er lange wachtlijsten. Afhankelijk in welke regio je woont en hoeveel crèche en BSO er in die regio zijn, is het erg belangrijk om ruim van tevoren te informeren, wanneer jij het beste jouw kind kan aanmelden bij een crèche of BSO

Aanmelden bij de Crèche

Vroeger werd het de Crèche of kindercrèche genoemd, maar de crèche is iets wat al jaren niet meer bestaat. Door de wetgeving, zijn de crèche van vroeger en de peuterspeelzaal sinds 1 januari 2018 kinderdagverblijven geworden. Bij een kinderdagverblijf, worden kinderen opgevangen met een leeftijd die tussen de 0 en 4 jaar ligt. 

De groep kinderen die wordt opgevangen heeft een maximum grote van 16 kinderen. De grote van deze groep hangt ook af van de leeftijd van de kinderen en het aantal pedagogisch medewerkers. Je mag rustig zeggen dat er een tekort is aan dit soort kinderopvang, aangezien het maar al te vaak gebeurt dat er een flinke wachtlijst is. Om ervoor te zorgen dat jouw kind straks naar de kinderopvang van jouw keuze kan is het dus van belang dat je hem of haar zo vroeg mogelijk aanmeldt bij de kinderopvang. Dit aanmelden kan al vanaf de tweede maand van de zwangerschap. 

Aanmelden op de BSO

De afkorting van buitenschoolse opvang. Dit is opvang gebeurt voor, tijdens en na hun schooltijd en is voor kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar. Deze kinderen worden in groepen van maximaal 30 kinderen opgevangen. Ook hier is de grote van de groep afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en het aantal beroepskrachten. 

Het is sinds 2007 voor basisscholen verplicht om BSO aan te bieden. De basisscholen zijn ook verplicht om de tussen schoolse opvang te regelen. Dit hoeft niet in hetzelfde schoolgebouw te zijn, maar de school kan hiervoor ook een kinderdagverblijf aanstellen. Wanneer moet je jouw kind nu aanmelden bij een BSO. Simpel gezegd, als je zeker wil zijn dat jouw kind naar de BSO gaat die jij het beste vindt, kun je daar nooit te vroeg mee beginnen. 

Het klinkt misschien overdreven, maar oriënteer je alvast op de BSO die beschikbaar zijn wanneer je kind ongeveer anderhalf jaar is. Op moment dat je eruit bent welke BSO het beste is, is de kleine inmiddels 2 jaar en dat is een mooie leeftijd om alvast aan te melden bij de BSO van jouw keuze.